FAQ

Wanneer werden de eerste stockcar races gehouden?

Voor de eerste stockcar races moeten we terug naar begin 20e eeuw. Rond het jaar 1930 werden namelijk al de eerste races gehouden in de Verenigde Staten. Destijds ging het er niet zo aan toe zoals nu. Men gebruikte vroeger namelijk echter auto’s, waarvan enkel de motor opgevoerd werd. Het uiterlijk van de auto bleef gewoon hetzelfde. Wat dat betreft is stockcar racing dus wel wat veranderd door de jaren heen, maar de opzet van de race is nog steeds grotendeels hetzelfde gebleven.

Wat is stockcar racing eigenlijk?

Veel mensen weten niet precies wat stockcar racing is. Kort door de bocht is stockcar racing een wedstrijd waarin verschillende coureurs het met hun auto tegen elkaar opnemen. Doel is om zo lang mogelijk in de race te blijven. Voor deelnemers aan stockcar racing is het dus van belang dat hun auto tegen een stootje kan. Je wilt immers niet dat jij er direct uitvliegt wanneer jij één keer aangetikt wordt door een mede-coureur. Deelnemers rijden overigens rondjes op een ovalen baan en er is geen ingewikkeld circuit zoals bij veel autosporten wel het geval is.

Wat zijn de grootste verschillen tussen stockcar F2 racing en Formule 1?

Mensen die niet bekend zijn met stockcar racing vergelijken het vaak met de Formule 1. Hier moet inderdaad ook gereden worden in een auto. De vergelijking tussen deze twee disciplines binnen het racen houdt hier echter wel op. Qua snelheid zijn de auto’s bijvoorbeeld ook niet met elkaar te vergelijken een Formule 1-auto is immers vele malen sneller. Bovendien zit de motor bij een stockcar niet achterin, zoals bij een Formule 1-auto het geval is, maar voorin. Tot slot is Formule 1 meer gericht op prestatie, terwijl stockcar racing meer voor het vermaak en het enthousiasmeren van het publiek bedoeld is.

Welke Nederlanders zijn bekend in de racewereld?

In Nederland wordt veel aan stockcar racing gedaan, maar het blijft vaak beperkt tot binnen onze landsgrenzen. Er zijn niet veel coureurs die in het buitenland deelnemen aan topwedstrijden. Hierdoor zijn er niet veel stockcar-coureurs die internationaal hun sporen al hebben verdiend. Toch zijn er wel een aantal bekende racers afkomstig uit Nederland. Wat te denken bijvoorbeeld van Richard verschoor en Nyck de Vries. Zij zijn allebei nog hartstikke jong, maar presteren toch al op topniveau in het buitenland. Van deze twee mannen gaan we de komende jaren ongetwijfeld nog veel mooie dingen horen.

Mag iedereen zomaar deelnemen aan een stockcar race?

Nee, niet iedereen mag zo maar deelnemen aan een stockcar race. Ten eerste moet jij natuurlijk beschikken over een geschikte auto. Om deel te mogen nemen, moet je namelijk een speciale auto hebben. Indien jij deze auto hebt, wil dit overigens nog niet zeggen dat jij ook deel mag nemen. Jouw auto moet namelijk aan allerlei regels voldoen. Zo moet de veiligheid van de coureur altijd gewaarborgd zijn. Zo moet er een speciale kooiconstructie aanwezig zijn waar de coureur in plaatsneemt. Hierdoor zit hij veilig wanneer een andere deelnemer op volle snelheid tegen zijn voertuig aan knalt. De auto’s die ingeschreven zijn voor stockcar racing, worden altijd uitvoerig gekeurd door een jury. Indien een voertuig niet voldoet aan de gestelde eisen, mag deze mogelijk niet deelnemen.

Waar moet de motor van een stockcar auto aan voldoen?

De motor van een stockcar moet aan een aantal zaken voldoen. Zo mag deze bijvoorbeeld nooit zichtbaar zijn. De motor moet namelijk geheel verwerkt worden onder de motorkap. Bij een stockcar bevindt de motor zich altijd aan de voorzijde van het voertuig. De bestuurder zit dus als het ware achter de motor. Uiteraard mogen er wel een aantal openingen in de motorkap zitten voor de ontluchting. Indien dit niet zou mogen, raakt een motor oververhit en dat kan fatale gevolgen hebben voor de coureur en de andere deelnemers.